Få et realistisk syn på kjærligheten!

Diamanter til frokost, kjærlighetsferier til Paris og en seng full av roseblader. Vi jenter vet å drømme oss bort når det kommer til kjærligheten. Men er det kanskje på tide med en reality check?

Bare ta noen av de ferskeste TV-reklamene. Wasa knekkebrød viser en barsk mann med tredagersstubber overraske kjæresten med frokost og blomster på senga. George Clooney tar med sin utkårede til en paradisisk strand (der de senere finner en sjørøverskatt, for så å i vinne i Lotto, snakk om jackpot!). …Og der sitter du i sofaen med bena på bordet og tenker: «Når skal noe sånt skje med meg?» Du kan ikke huske sist gang din bedre (?) halvdel overrasket med noe som helst. Hvor er alle de vidunderlige gestene som gir deg bakoversveis og får deg til å sukke henført? Åh!
– Det skapes så mange falske bilder av kjærlighet, forhold og sex, og vi jenter lar oss dessverre lett forveksle disse med realiteten. Det betyr ikke at det ikke finnes fantastiske forhold som har det godt i et langt liv, men at du kanskje må revurdere forventningene dine litt, sier parterapeut Vibeke Risvig.
Mange tror de må velge mellom å være en hardbarka realist eller en håpløs romantiker, men sannheten er den at det faktisk er mulig å kombinere. Her er i hvert fall seks tips som får kjærlighetsdrømmene til å lande på realistisk grunn.

Vil vil bli sweapt away
Nå kan det hende du sitter og rister på hodet og tenker: «Jeg er ikke en av de jentene, jeg forventer ingenting av kjæresten min». Vel, det er det mange som sier, men de færreste mener det. For selv om du ikke forventer noe, så håper du jo gjerne likevel. Og med god grunn. Det er nemlig ikke til å komme utenom. Klissete popmusikk, kjærlighetsromaner, Twilight-filmene og romantiske komedier… Er det rart vi blir påvirket?
– Jenter vil bli tatt vare på og sweapt away, og har ofte en fasit på hvordan det skal gjøres, sier Ann Kristin Holstad, samlivsrådgiver ved Mentor Instituttet. – I tillegg er mange oppdratt som prinsesser der ordet «jeg» står veldig sentralt. Samfunnet gir en oppvekst som dyrker egoisme, og gjør at vi blir svært opptatt av å tilfredsstille vårt eget ego. De vil gjerne at mannen skal være skikkelig mann, samtidig som vi er opptatt av likeverd og likestilling. Det er ikke rart det skaper litt forvirring, fortsetter hun.

Både gode og dårlige dager
Misforstå oss rett. Drømmer er alltid bra. De gir oss håp og drivkraft. Men som i mange tilfeller, eksisterer det gjerne to sider av samme sak. Du risikerer nemlig å bli ulykkelige fordi du sitter med urealistiske forventninger, noe som kan resultere at du går glipp av flere gode sjanser underveis.
– Livet er ikke som på film der alt er perfekt – selv når det er vanskelig, sier parterapeut Vibeke Risvig.
Å bli vartet opp hver eneste dag høres kanskje vidunderlig ut, men det er ikke alltid det lar seg gjøre i virkelighetens liv. Hverdagens stress og gjøremål byr nemlig på utfordringer de aller fleste filmer har utelatt. Du ser for eksempel aldri Askepott betale regninger, kombinere skole, jobb og venninner eller banne høyt når middagen svir seg.
– Det ligger i oss på et vis. Vi ønsker å bli tatt med av prinsen på hesten og leve lykkelige alle våre dagers ende, sier Risvig. – Det er kjedelig, men lurt, å være litt realistisk til tider! Det vil komme både gode og dårlige dager, og det er flere sider ved et forhold!

1. Dropp drømmen om Hollywood
Bladhyllene skilter med evig lykke i kjendisverdenen. Det var ikke en øyekrok som var tørr da Kate Middleton fikk sin prins William. Og et lykkeligere ektepar enn Justin Timberlake og Jessica Biel skal du lete lenge etter! Sukk…
– Vi blir så eksponert i dag. Særlig gjennom media. Det aller meste blir framstilt så svarthvitt. Enten er forholdet perfekt, eller så er det helt begredelig, sier Holstad.
Det er nemlig lett å glemme at det også går andre veien. Du trenger ikke tenke mange sekundene før du kommer på alle Hollywood-stjernene som skifter kjæreste like ofte som de bytter sokker.
– Det er veldig farlig å sette seg på denne berg- og dalbanen. Du vil da ha en kurs som er staket ut av andre, noe som kan få deg til å miste håpet. Veldig mange har gode relasjoner, midt på skalaen mellom det glossy-perfekt og totalt mislykkete – de er bare ikke så spennende å lese om. Men tro meg, det er mange av dem! Tro litt på det, du også! Vær din egen lykkes smed. Vær din egen bestevenn, sier samlivsrådgiver Holstad.

2. Skift fokus!
Det er lett å fokusere på det negative når den første forelskelsen har lagt seg, og følelsene plutselig må jobbes med.
– Da er det viktig at du arbeider med din egen innstilling, snakker mye om det som er bra, og tar tak i det du kjenner er litt vanskelig, sier parterapeut Vibeke Risvig.– Fokuser på kvalitet i forholdet og hva dere faktisk har sammen.
Hvilke forventninger sitter du med? Kom dere ned på jorden, og bruk energien sammen på å forbedre det dere allerede har. Det vil dere få mer igjen for. Tenk på det som virkelig betyr noe. For eksempel at han heller vil sitte i sofaen sammen med deg i helgen enn å være ute med kompisene og prioriterer deg fremfor andre.
– Det er mange som tror det er en menneskerett å leve lykkelige i alle sine dager. En menneskerett å få blomster hver dag. En menneskerett å få frokost på sengen, sier samlivsrådgiver Ann Kristin Holstad.

3. Definer hva dere ønsker!
«Once in a while, right in the middle of an ordinary life, love gives us a fairy tale», er det et ordtak som heter. Spørsmålet er bare hva du legger i ordet eventyr? Er det å bli overøst med roser og storslagne komplementer – hver dag, hele tiden? Eller er det noe så lite som et smil? Å drikke morgenkaffen sammen? En god massasje?
– Mange jenter tenker: «får jeg ikke blomster, nei, da kan han ikke være glad i meg». Det er feil, sier samlivsrådgiver Holstad.
Hun snakker stadig par som ikke klarer å samkjøre hans og hennes oppfatningen om hva som defineres som romantisk.
– Jeg hadde blant annet et svært velstående par innom meg. De kranglet fordi han hadde gitt henne feil karatstørrelse på diamantringen. Det var hun sint for. Mange sitter nok med tanken: «Herligheten, så overflatisk. De må i hvert fall leve på en sky». Men det kan det faktisk hende at en del tenker om dine forventninger også – selv om du blir sur fordi han ikke gir deg frokost på senga minst én gang i måneden. Samme sak, bare i litt ulike settinger, sier Holstad.
Alt er ikke alltid en dans på roser. Det vil være skuffelser i et forhold. Sånn er det. Det er ikke dermed sagt at du skal ta til takke med hva som helst. Men det er viktig å bli klar over hva som er realistisk å forvente fra et forhold. Og hva som absolutt ikke er det.
– Vær deg selv – sammen med en han. Vær hverandres bestevenner. Gjør ting sammen. Skap minner. Det er det som er den virkelige bekreftelsen på kjærligheten. En diamantring blir jo fort bare liggende i et smykkeskrin uansett, sier Holstad.

4. Styr unna sammenligningene
Tenk deg om. Hvem er det du sammenligner deg med?
– Jeg har hatt mange par innom meg som du aldri skulle tro hadde problemer. De ser veldig lykkelige ut, og den første tanke mange har er kanskje at de aldri hadde trengt å komme på besøk til meg. Helt til de begynner å snakke. Og det da viser seg at de ikke har det så bra sammen, sier samlivsrådgiver Ann Kristin Holstad.
Bruk tid på å utforske og spørre deg selv: Hva er det dere faktisk har? Ikke bruk tiden på å lag en konstant mental liste over alt du mener mangler.
– Likevel skal jeg slå et slag for at det finnes de som lever lykkelige i alle sine dager. Vi hører så ofte om at det er 50 prosent skilsmisse og at 70 prosent av alle som ikke er gift, går fra hverandre. Men den finnes mange gode forhold som har klart å knekke koden, sier Holstad.

5. Bli enige om forventningene!
Det er menneskelig å feile, særlig når det kommer til kjærligheten. Å dele følelser betyr at det er stor sannsynlighet for at tær kan bli tråkket på, så å holde et åpent sinn er nøkkelen! Husk at ingen er perfekte, ikke engang du, så prøv å temme forventningene dine etter det. Det er viktig å ha en verdisjekk. Hva er det dere egentlig ønsker dere?
Det enkle er ofte det beste – også når det kommer til kjærligheten. Istedenfor å planlegge et ekstravagant, langt-over-toppen-forhold for deg og din kjære, ta heller et skritt tilbake og minn deg selv på at det er alle de små tingene som virkelig teller – nemlig litt ekte hverdagsmagi.
– Kjærligheten skal deles mellom to, ikke tilfredsstille kun én part. Hva fungerer for dere to? Sammen? Det er lettere å være i et forhold der man er enige om penger, gaver og den slags. Ikke bruk så mye energi på å bygge et luftslott. Gå en god søndagstur. Bry deg om ting som faktisk spiller en rolle. Jo mindre dere snakker om hva dere forventer av hverandre, jo større vil skuffelsen dere imellom bli, sier Holstad.

6. Begynn med deg selv!
Det er fort gjort å glemme og se etter den iboende lykken i seg selv, og heller gå utover til andre for å finne den. Men før du begynne å forvente noe fra de rundt deg, må du finne ut hva som gjør deg lykkelig! Aksepter og elsk den du er, og du vil momentant føle en større glede innvendig.
– Det som egentlig betyr noe når det kommer til kjærligheten og forholdet ditt, er at du føler at du kan være deg selv, at dere kan snakke sammen – både om det som er vanskelig og det som er godt. Pass på å tidlig etablere et ”du”, et ”jeg” og et ”oss”, sier parterapeut Vibeke Risvig.
– Vi skaper så mange illusjoner rundt oss selv. Hvem vet? Kanskje trenger vi det? Vi lever i en hektisk hverdag der det drømmeaktige blir en slags flukt fra den kalde virkeligheten, legger samlivsrådgiver Ann Kristin Holstad til.

Realistisk romantikk!
• Spør de parene du kjenner som har det godt med hverandre hva de gjør. Snakk om det og bruk hverandre som hobbycoacher.
• Drøm gjerne, men ikke glem at det er drømmer, og at du kan bruke dem til å motivere deg.
• Minn deg selv på at ingenting er ”perfekt”, verken kjæresten, livet eller du selv.
• Øv deg på å takle utfordringer i forhold, stå i dem, i stedet for å stikke. Det kan resulterer i at du lærer mye om deg selv og vokse som person.

Kilde: Vibeke Risvig, parterapeut.

© Mentor DA, Niels Juels gate 10, 4008 Stavanger. Telefon: 970 76 970 og e-post post@mentors.no